Je bekijkt nu NK zonder Boomstra, met Harmsma
Titelverdediger Jan Groenendijk

NK zonder Boomstra, met Harmsma

Wageningen – Het Nederlands kampioenschap dammen moet het zonder twee topspelers doen. Zowel wereldkampioen Roel Boomstra als kersverse grootmeester Jitse Slump heeft afgezegd voor de titelstrijd die van 3 t/m 12 januari in Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg in Wageningen wordt verspeeld.

Boomstra (29), onlangs nog glorieus winnaar van het World Cup-toernooi in Beilen, stopt als professioneel topdammer. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging en wil zijn maatschappelijke carrière laten prevaleren, zoals hij vorige week in het Sportjournaal onthulde.

Slump heeft de afgelopen periode alle tijd geïnvesteerd in het bemachtigen van de internationale grootmeestertitel, deelname aan het WK en van de A-status van NOC*NSF. Hij is daar op het EK in Kortrijk en in Hoogeveen in geslaagd maar kan zijn tentamens niet nog een keer verzetten..

Simon Harmsma en Machiel Weistra
Simon Harmsma en Machiel Weistra

Deze twee wereldtoppers worden vervangen door twee nog jonge spelers. De Gelderlander Rick Hakvoort (26) was al eerste reserve gezien zijn resultaten in de halve finale. Als tweede invaller heeft de Topsportcommissie het piepjonge supertalent Simon Harmsma voorgedragen. De 17-jarige Culemborgse gymnasiast heeft het afgelopen jaar veel progressie gemaakt en liet zich onlangs in Turkije tot wereldkampioen bij de junioren kronen voor Machiel Weistra (zilver) en benjamin Emre Hageman (vijfde). Deze laatste twee maken eveneens hun debuut op dit NK.

Confrontatie

Door het afhaken van Boomstra en Slump zijn van TeamNL nog titelverdediger Jan Groenendijk, Wouter Sipma en Martijn van IJzendoorn in de (titel)strijd. En uiteraard hun trainer Alexander Baljakin. De achtvoudige Nederlandse kampioen, vorig jaar na barrage tweede, komt daardoor niet meer uit in persoonlijke wedstrijden maar gaat alleen nog op het NK de confrontatie met zijn pupillen aan.

Van de overige spelers zijn de wisselvallige Ron Heusdens en de zeer stabiele Hein Meijer outsiders. Verder nestor Waldo Aliar (71), ‘vaste gast’ Anton van Berkel, de onvoorspelbare Jan van Dijk en de moeilijk te kloppen Ben Provoost. De Schiedamse landskampioen Van Stigt Thans is met  vijf spelers vertegenwoordigd; de Wageningse topclub WSDV met drie.

Tijdens de dubbele rondes van zaterdag 7 en dinsdag 10 januari zal de levende legende oud-wereldkampioen Ton Sijbrands de partijen op het demonstratiebord van commentaar voorzien.