Je bekijkt nu Waldo Aliar
Waldo Aliar

Waldo Aliar

Waldo Aliar werd in Nederland bekend door zijn optreden in het wereldkampioenschap van 1972 (Hengelo); het was het WK waarin Ton Sijbrands de hoogste mondiale eer voor zich opeiste.

Waldo eindigde bij zijn debuut op het hoogste niveau op de 11de plaats, met 13 punten uit 16 partijen.
Een voorzichtig begin, maar toch mengde hij zich in de strijd om de ereplaatsen door de wereldkampioen Andris Andreiko een puntje afhandig te maken. Ook Iser Koeperman kwam toen niet langs de toen voor Suriname uitkomende Aliar, terwijl Sijbrands en Harm Wiersma, wel van hem wisten te winnen.

In 1975 deed Waldo Aliar mee met de toptrainingen van de KNDB en speelde daarna voor verschillende topclubs zoals Huissen, Lent, RDG Den Haag en Schiedam.

Bokslegende George Foreman zei ooit dat leeftijd steeds minder een rol speelde, wanneer het om sportprestaties ging; Foreman werd op 45-jarige leeftijd nogmaals wereldkampioen. Waldo Aliar is slechts 71 lentes jong en en speelt dit jaar voor de tweede keer mee met het NK Dammen Algemeen.

Waldo Aliar over zijn deelname:  in deze zeer sterk bezette finale ben ik zelf positief en nuchter. Als hekkensluiter in het vooruitzicht heb je het voordeel  ontspannen elke partij te beginnen: ik moet zorgen niet te verliezen; het is aan mijn opponent, gezien zijn status om alle zeilen bij te zetten om te winnen.